Дамян Петров

Казвам се Дамян Митков Петров. Роден съм на 16-ти август 1985 година в град Севлиево.

      Изкуството ме вълнува от детe. От ранните си ученически години започнах да посещавам кръжоци по рисуване в родния ми град, а след седми клас продължих обучението си в Художествената гимназия в Казанлък. Там се запознах подробно с различните видове изящни изкуства – живопис, графика, скулптура. Придобих солидни познания в областа на композицията и перспективата. Упорито работихме в сферата на натюрморта, пейзажа и фигуралната композиция.

        След като завърших гимназията, кандидатствах в художествената академия в София и бях приет в специалност „Графика“. Там имах уникалната възможност да се уча от едни от най-големите имена в българското изкуство. През четирите години в Академията се запознах с повечето графични техники и изградих голямо уважение към детайла в изкуството (някои хора сигурно ще усетят графичните моменти в моята живопис). След дипломирането ми в София, се завърнах в родния си град, където няколко години работих като преподавател по изобразително изкуство.

         Винаги съм обичал да гледам залязващото слънце. Това е един особен за мен момент. Промяната на светлината. Топлите цветове, които превземат пространството. Чувството за вечност и преходност, което залезът предизвиква у мен. Обожавам природата и винаги съм се впечатлявал от нейната красота и неподправеност. Именно това е причината да се върна към живописта и по-специално към пейзажа.Изпепеляващи залези над реки и планини, самотни лодки на брега изпращат последните слънчеви лъчи, възрожденски къщи, църкви и мостове мълчаливо отстояват на времето. Това са моментите, които усещам по един особен начинВсяка от моите картини е едно лично изживяване. Надявам се и Вие да го усетите.

 http://www.petrovkartini.com/

 https://www.facebook.com/Damyan.Petrov.Art

Последно видяни от Вас