В галерията

57 картини
24,856 преглеждания
Последен вход на 24.05.2020
Последно добавяне на 13.02.2020
Член на галерията от 04.03.2016

Биография

снимка

 

 

 

Казвам се Мирослав Михов. Роден съм през 1981 г. в гр. Добрич. За себе си смятам, че съм саморасъл художник. Случайно поникнал встрани край отъпканите пътища. Некултивиран. Не съм питомец на артистичната плантация.

Азбуката на изобразителното изкуство  научих от преподавателите ми от някогашната художествена паралелка към СОУ "Дора Габе" гр. Добрич.

Пръв педагог, открил дарбата ми още в началното училище, беше Олга Иванова, дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в града. А първият човек, който предсказал, че животът ми ще поникне и върже покрай четките и боите, това била покойната ми баба Маринка. Бил съм на 3 години. Оставила ми няколко листа от тетрадка и химикалка, излязла да си свърши селската дворска работа.

Когато се върнала видяла, че кротко съм изрисувал листите напълно, от всички страни и съм продължил върху себе си навсякъде, докъдето съм достигнал.

Израснах като вглъбено, замислено дете, обичах да изследвам света, безкрайно любопитен, наблюдателен, чувствителен, нетипично, дори бих казал вредоносно скромен и съобразителен в детска възраст, период за който се твърди, че е хубаво да премине в безметежност. Чувствах се смислен, жив и щастлив от общуването си с природата. Не странях от волните игри и приключения, но когато ми попаднеше хубава книга, оставах по цели дни вкъщи дори и през лятото. Поглъщаше ме философията, науката, потъвах дълбоко в измеренията на музиката, изобразителното изкуство, художествената литература.

В семейството и обкръжението си нямах нито един човек с интереси в изкуствата и науката, цялата духовност и култура достигаше до мен по неведоми пътища, за това беше и съкровено безценна.

Тази вродена вглъбена интровертност беляза основните черти на характера и душевността ми, впоследствие естествено се оказа решаваща и за творческите ми скитания.

Наричам себе си наблюлател, а в творбите си не влагам повече претенции от тези на праисторически пещерен художник, който просто оставя траен образ на света, който е видял през краткото си съществуване.

Това е същественото от моята творческа биография.

Останалото е страст в тихото и блажено съзерцание.

Последно видяни от Вас